Spoedsituatie, bel 071 36 177 77
Spoedsituatie, bel 071 36 177 77

Zwanger worden of net zwanger?

Een (gezonde) zwangerschap!

Al vanaf het moment dat je zwanger wilt worden en als je net zwanger bent zijn er een aantal zaken waar je rekening mee kunt houden om de kans op een (gezonde) zwangerschap zo groot mogelijk te maken. Ook kun je van tevoren kijken of er risico’s zijn en of je hier iets aan kunt doen en welke onderzoeken mogelijk zijn.

Kinderwens?

Als je bezig bent met zwanger worden of hierover nadenkt, dan kun je samen met je partner naar het kinderwensspreekuur komen.

Verloskundigenpraktijk Noordwijk Noordwijkerhout

Straks gezonder zwanger

Waarom naar een spreekuur voordat je zwanger bent? Er wordt besproken waar je nu al rekening mee kunt houden, zodat je straks gezonder de zwangerschap ingaat. Zie voor informatie de website strakszwangerworden.nl. Bij het Kinderwensspreekuur gaan we hier uitgebreider op in. Als de verloskundige denkt dat er verder onderzoek nodig is, kan zij je op tijd doorverwijzen.

Voorbereiding

Je kunt alvast een vragenlijst invullen via de website Zwangerwijzer.nl. Hierin staan vragen over de gezondheid van de aanstaande ouders. De ingevulde vragenlijst kun je naar ons mailen. De verloskundige die je tijdens het spreekuur ziet, is dan al voorbereid en bespreekt specifiek jullie situatie. Bel of mail ons als je meer informatie hierover wilt.

Interessant

Foliumzuur

Extra foliumzuur is belangrijk als je zwanger wilt worden. Foliumzuur verkleint de kans op geboorteafwijkingen zoals een open ruggetje, hazenlip en open gehemelte. Heb je een kinderwens en wil je zwanger worden? Slik dan extra foliumzuur. Het beste is om al voor de zwangerschap (liefst minimaal 4 weken) te beginnen. Je kunt bijvoorbeeld meteen beginnen als je stopt met de anticonceptie. Extra foliumzuur is met name de eerste 10 weken van de zwangerschap belangrijk, daarna kun je hiermee stoppen.

Erfelijkheid

Als je zwanger wilt worden of net zwanger bent, dan is het belangrijk om na te vragen of er erfelijke of aangeboren afwijkingen in beide families voorkomen. Voorbeelden zijn een hazenlip, open ruggetje, hartafwijkingen en Down-syndroom. Als dit voorkomt dan is er mogelijk een verhoogd risico om een kindje met een afwijking te krijgen. Dit zou een reden kunnen zijn voor extra onderzoek. Tijdens de eerste controle zal je hier een vraag over krijgen. Meer informatie vind je op Erfelijkheid.nl.

Erfelijkheidsonderzoek

Komen er erfelijke of aangeboren afwijkingen voor in de familie? Dan is erfelijkheidsonderzoek mogelijk om te kijken of er een verhoogd risico is op een kind met een aangeboren afwijking. Je kunt hiervoor contact opnemen met het Klinisch Genetisch Centrum Leiden: 071-5268033. Je hebt wel een verwijzing nodig van de verloskundige of huisarts. Kijk voor meer informatie op Polikliniek kinderwens.

Voeding/leefwijze

Goede voeding is tijdens de zwangerschap extra belangrijk, maar het is een fabel dat je tijdens je zwangerschap voor twee moet eten. Belangrijk is dat je gezond en gevarieerd eet en dus voldoende goede voedingsstoffen en vitamines binnenkrijgt. Er zijn echter voedingsmiddelen die je beter kunt vermijden omdat ze bacteriën of parasieten kunnen bevatten die gevaarlijk kunnen zijn voor het ongeboren kind. Voor uitgebreidere informatie kijk je bij het Voedingscentrum.nl.

Daarnaast kan het zijn dat je bijvoorbeeld op je werk met bepaalde stoffen in aanraking komt die effect kunnen hebben op je vruchtbaarheid of de zwangerschap. Meer informatie hier over kun je vinden op de website van het Arboportaal.

Wil je zwanger worden
en heb je vragen?

Wij helpen je graag persoonlijk verder

Neem contact op