Er zijn een aantal zaken die geregeld moeten worden als je zwanger bent, zoals natuurlijk spullen voor de baby, maar er zijn ook een paar andere belangrijke zaken die geregeld moeten worden/zijn voor de bevalling. De belangrijkste hier op een rijtje:
- Kraamzorg
- Kraampakket
- Erkenning
- Verzekering
- Kinderopvang
- Kinkhoestvaccinatie indien gewenst: 22-wekenprik
- Zwangerschapsverlof
Kraamzorg
Nederland is het enige land ter wereld waar vrouwen kraamzorg krijgen; een verzorgende die ondersteunt tijdens het kraambed; de kraamverzorgende helpt bij de verzorging van de baby, ondersteunt bij de borst- en flesvoeding, doet controles bij moeder en kind en leert ouders het kind te verzorgen. Daarnaast ondersteunt ze ons verloskundige bij de niet-medische bevallingen, zowel thuis als in het GHL. Het is belangrijk dat je kraamzorg op tijd regelt. Dit kan al heel vroeg in de zwangerschap, maar je kunt ook eerst de echo afwachten. Zorg dat je je met drie a vier maanden wel aangemeld hebt. Wil je particuliere kraamzorg dan moet je je vaak echt al vroeg in de zwangerschap aanmelden.
De kraamzorg wordt grotendeels betaald door je zorgverzekering en afhankelijk van welke aanvullende verzekering je hebt, moet je de eigen bijdrage wel of niet zelf betalen. Het is altijd handig om bij je zorgverzekeraar na te vragen welke kraamzorgbureau’s bij hun gecontracteerd zijn. Na je aanmelding krijg je een bevestiging en dan neemt iemand van het kraamzorgbureau meestal rond de 7e maand contact op voor een intake gesprek.
Kraamzorgorganisaties waar wij veel mee samenwerken zijn;
Kraampakket
Het kraampakket is een pakket met daarin benodigdheden voor de bevalling en de kraamtijd. Deze moet je altijd in huis hebben, ook als je in het ziekenhuis wil of moet bevallen. In een kraampakket zitten onder andere kraamverbanden, celstof matjes, een matrasbeschermer, gazen en alcohol. Als je aanvullend verzekerd bent, dan kun je je kraampakket bij je verzekering aanvragen. Zo niet, dan kun je deze kopen bij de drogist, apotheek of online.
Erkenning
Als je niet getrouwd of geregistreerd partner bent en jullie willen het kind de achternaam van je partner geven, dan moeten jullie de erkenning regelen. Officieel heet dit de ‘erkenning van de ongeboren vrucht en dit moet via de gemeente. Zonder erkenning is je partner anders ook geen wettelijke ouder. Meer informatie over het erkennen van een kind vind je op de site van Rijksoverheid.nl. Een afspraak maken voor de erkenning kan bij de gemeente Noordwijk.
Verzekering
Als je zwanger wilt worden (of net bent) dan is het handig om je verzekering nog eens goed te bekijken: wat krijg je precies vergoed? Voor de zwangerschap is het handig om informatie in te winnen over de volgende vragen:
- Hoeveel kraamzorg krijg je vergoed?
- Krijg je een kraampakket van je verzekering?
- Welke onderzoeken krijg je vergoed?
- Wat krijg je vergoed als je kiest voor een poliklinische bevalling?
- Hoe zit het met zwangerschapscursussen?
- Hoe zit het met bijvoorbeeld fysiotherapie, of consulten bij een lactatiekundige?
Na de bevalling moet je de gegevens van het kind doorgeven. Dat je nog niet meteen alle benodigde gegevens hebt is niet erg: je moet je kind binnen vier maanden worden aangeven bij de verzekering. Het kind wordt gratis meeverzekerd met de ouder waarop hij of zij wordt bijgeschreven, dus kies hiervoor altijd de ouder met het meest uitgebreide pakket.
Zwangerschapsverlof
Iedere zwangere heeft recht op minimaal 16 weken zwangerschapsverlof; officieel is dat 6 weken zwangerschapsverlof en 10 weken bevallingsverlof. Je moet uiterlijk 4 weken voor je uitgerekende datum met verlof en bent verplicht dit minimaal 3 weken voordat je met verlof wilt gaan te melden bij je werkgever. Om je verlof te kunnen regelen heeft je werkgever een zwangerschapsverklaring nodig, deze krijg je via de mail door ons toegestuurd nadat je de termijnecho hebt gehad. Ben je zelfstandige? Ook dan heb je recht op een uitkering van het UWV. Meer informatie over (het regelen van) je zwangerschapsverlof vind je op de website van het UWV; ik krijg een kind en de rijksoverheid; zwangerschaps- en bevallingsverlof en partnerverlof.
Kinderopvang
Het is belangrijk om op tijd na te denken of je na de bevalling weer aan het werk wilt gaan en zo ja, hoe jij/ jullie dit dan gaan regelen. Als je kinderopvang wil regelen via een kinderdagverblijf, ga dan bijtijds informeren en schrijf de baby op tijd in. Momenteel is het erg druk en moet je hier eigenlijk al in het eerste trimester voor gaan kijken.